ÍGY TELIK EGY NEM ÁTLAGOS HÉTVÉGÉM, ESKÜVŐ SZEZONBAN

Elég ritkán írok blogot, általában akkor, ha van valami új témám vagy régi, amiről azt gondolom, tudok újat mondani. Most viszont egy hétvégém beszámolóját szeretném megosztani. Elég izgi lett – már amennyire egy sminkes élete az – és kikívánkozik belőlem a sztori. Talán a végén lesz tanulság is, meglátjuk.

 

PÉNTEK

Kezdődik a péntek délutánnal, amikor is egyetlen vendégem volt beírva egy alkalmi sminkre. A lánya esküvőjére szeretne majd sminket, de mivel nem ismert a Hölgy, szerette volna előbb kipróbálni, mit tudok. Ez nekem is jó, mert az esküvő napján már én sem izgulok annyira, – igen, gyakorló sminkes vagyok és még a mai napig tudok izgulni egy munka miatt, hogy tetszik-e a Vendégnek – hogy milyen lesz a végeredmény és elégedetten távozik a kezeim közül 🙂 Otthon a Férjecskémmel megbeszéltük, hogy mielőtt elindulna az esti edzésre én még simán hazaérek és találkozunk.

Tehát vártam a megbeszélt időpontra a Vendéget. 5 perc elteltével még semmi, nézem a telefont, SMS: 10 percet késik, dugóba került. Mondom magamban 10 perc még oké, no problemo. Igen ám, de a 10 percből kb 29 lett, ami pont elég volt arra, hogy épp elszalasszam otthon az én Drágámat, de nem adtam fel! Sminkesként megtanultam, hogy van amikor be kell fogni a szánkat és megoldani egy-egy helyzetet, végül is mi szolgáltatunk, amiért fizetnek. Ha nagyon akarom, úgyis megoldódik a dolog. Maximum meghajlítom a teret és/ vagy az időt… Nem gond… Megy ez 😀

A késést végül nem tettem szóvá, (van, amikor érzed, hogy csak rontana a helyzeten) egyébként kedélyesen elbeszélgettünk munka közben. Vendéggel kész voltam, elégedetten távozott, rohanásban, gyorsan még természetesen mindent fertőtleníteni, takarítani, pakolni és usgyi haza. Épp elcsíptem még Azuramat, küldetés teljesítve! Super woman akcióban 😀 (csak így szerényen).
Este sokáig filmeztünk és még épp szerencse, hogy ránéztem a céges üzeneteimre, mert a szombati Vendégem leadta a vészjelzést 23:45-kor! A Menyasszony (esküvőre ment, amiatt kérte a sminket) most szólt, hogy mindent egy órával előbbre kellett hozni, neki is ennyivel előbb kell indulni. Ugye tudok menni egy órával korábban? Íjnye, micsoda mázli, hogy előtte nem volt más beírva. Az Univerzum csodája, most óriási mák. Megírtam, hogy don’t panic, érkezem egy órával korábban. Minden letutizva.

 

SZOMBAT

Jön a szombat, ami esküvő szezonban (általában májustól szeptemberig, Covid alatt jogszabálytól jogszabályig tart) mindig munkával telik. Így volt ez tervezve a most szombatra is, bár szezonhoz képest laza napra volt kilátás. Egy gyors smink Budán, utána fotózás egy kerülettel arrébb. Ez volt a terv….
Aztán jött a valóság: szép kényelmesen felkeltem, még pici lustizásra is maradt időm. Aztán elkezdtem a reggeli szeánszomat.

Majd megszólalt a telefonom… Mondom magamban, ki lehet az ilyenkor? Gyorsan megtudtam.
Az egyik fotóstúdióból hívtak, hogy lesz ma náluk egy workshop, 2 modellel és sok fotóssal, viszont a sminkes “elfelejtett” megjelenni, ugye be tudok ugrani segíteni? Pillanatnyi lefagyás után gyors fejszámolás jött (a gyorsat itt úgy értem, hogy még a reggeli kávémat nem ittam meg) még egy modell épp beleférhet, ha sietek. Mondtam, oké nemsokára ott vagyok. A stúdió pár saroknyira van tőlünk, gyorsan átérek. Szóval az eltervezett kényelmes készülődés, a hajmosás, a reggeli mind-mind ugrott egy pillanat alatt. Ennyi nekem belefér, ha valaki segítséget kér. Szóval megmentő üzemmódba kapcsoltam: Embert 2 mondatban tájékoztattam a kialakult helyzetről, villámzuhany, kávé ledönt, rapid öltözés és már húztam is el a csíkot otthonról. A stúdióban tárt karokkal és nagy reményekkel vártak majdnem úgy, mint a Messiást. Elég frankó érzés, amikor ennyire számítanak a munkádra, pedig 20 perccel előtte még azt sem tudták, hogy létezel.

Gyors egyeztetés mit szeretnének, mi lesz pontosan, majd nekiálltam a munkának. A stúdióban dolgozó kolléga említette, hogy aznap 4 (azaz négy) sminkes nem jelent meg és még csak reggel 10 óra volt!!! Nem értem hogy lehet ilyet csinálni, de ezúton is köszönöm ezeknek a “kollégáknak”, mert helyettük legközelebb már engem fognak hívni.

Smink, haj elkészült, irány tovább, 10 perc csúszással, (jájj, de utálok rohanni) mert ugye egy órával előbb kell indulni az esküvőre. Futás a Sminkes táskával, hogy minden csatlakozást elérjek, de már induláskor 10 perc késést írt a tervező. Nem túl jó jel és picit ráfeszültem a témára. A rohanástól persze ebben a szép nyári időben a dezodorom persze feladja a küzdelmet és már olyan helyeken is folyik a víz, ahol normál esetben semmi keresnivalója… Menet közben megírtam, hogy ezer bocs, de 10 perc késés várható, rohanok. És toltam a mantrát a Világba, hogy oda KELL érnem időben! És úgy lett! Elértem egy korábbi járatot és 2-3 perc késéssel csúsztam át a gólvonalon.
Utána már minden ment flottul, Vendég ultracuki, kiveséztük az élet nagy dolgait 55 percben és persze a kedvenc sminkmárkákat is. Aztán dolgunk végeztével mindenki ment a maga dolgára. Én a következő fotózásra, ő pedig a lakodalomba.

Volt egy szusszanásnyi időm a kettő között, mert ugye egészen tegnap éjszakáig úgy volt, hogy egy órával később végzek és persze így volt ütemezve a nap is. Na mindegy, ezen már nem múlik, ilyen a sminkesek élete. Arra kevés volt az idő, hogy hazamenjek, ezért inkább kiültem egy közeli parkba pár percet relaxálni. Fú de jó volt… Viszonylag nyugi is volt és a fák alatt kellemes hűvös. Aztán megindultam a fotózásra a stúdióba. Persze még így is baromi korán odaértem, de sosem okozott gondot, ha várni kell, elfoglaltam magam.

Megérkezett mindenki, átvettük az elképzeléseket, elkészült itt is a smink és a frizura. Picit kicsúsztam a 60 perces időkeretből, mire elkészült a frizura is, ami miatt megint kicsit stresszes lettem, de megnyugtattak a többiek, hogy nincs gáz. Van 2 óránk, megoldjuk. És tényleg! Fantasztikus anyag lett, ki tudtam próbálni néhány anyagot is, amit később szeretnék bevetni. Szóval minden klappolt. A fotóssal már régi barátnők vagyunk, a modell volt új, de gyorsan meglett az összhang. Fotózás után hazaérve, itthon kisebb családi bandázás fogadott. Mire vége lett (ezt figyeld) már megérkeztek a nyers képek válogatásra és mire ezt a bejegyzést írom (szombat 23:01), már van kész kidolgozott fotó! Na ehhez mit szólsz? A kedvenc fotósom (Hedzsi’s photography néven találod meg), annyira gyors, hogy még át sem néztem a nyersanyagot, ő már kiválasztotta a kedvenceit és meg is csinálta.
Hoppá! Kihagytam valamit a mai estéből. Szóval nem sokkal azután, hogy a családi bandázásnak vége lett, elugrottam elintézni a bevásárlást. Kipakoltam, amikor 21 óra körül csörög a telefonom… Mondom ez ki a fene ilyenkor (ismét)?

És képzeld el, hogy tényleg azért hívtak, mert valakinek éppen akkor mondta le a sminkese a másnap reggeli munkát!!! Hát ez micsoda, kérem szépen??? Természetesen mondtam, hogy mivel közel van, ahova menni kell, szívesen megyek és elkészítem a sminket és a frizurát is. Úgyhogy vasárnap reggel ismét ébresztőt fújok és megyek megmenteni egy bajba jutott modellt.

Remélem erre a hétvégére már ennyi lesz és nem tovább.

 

TANULSÁG

Az elején ígértem, hogy talán lesz tanulság. Hogy mi lenne ez?

Ha azért állsz sminkesnek, mert az annyira “menő” és “trendi”, akkor inkább keress valami másik szakmát vagy maradj meg a barátnők és anyu sminkelésénél. Természetesen mindenkivel előfordulhat, hogy valami extra nagy gáz jön közbe, de a tapasztalatom az, hogy ha szívesen csinálod a munkádat, akkor az ilyen helyzetek eltűnnek az életedből.
Ha nem vagy elhivatott a szakmád iránt, akkor ne csináld, mert ha minden más fontosabb, akkor inkább ártasz másoknak. Lásd itt a cserbenhagyott modellek, a cserbenhagyott fotósok. Nekem persze jól jött és köszi!

Ha valaha cserbenhagy egy sminkes és segítségre van szükséged, keress bátran!