Erről a témáról sokat szoktunk beszélni a Sminktanácsadáson és a Sminkeld Magad tanfolyamokon is. Nem véletlenül 😉

Most szeretnék egy kis plusz segítséget adni, amivel bármikor ki tudod majd választani a tökéletes színű alapozót és a hozzá való púdert. Lássunk is neki.

 

Milyen alapozók vannak egyáltalán?

A legtöbben a folyékony alapozót ismeritek, de nem áll meg itt a “tudomány”. Léteznek hab állagú, mousse-ok vagy por állagú alapozók is. Figyelem! A por alapozó nem egyenlő a púderrel! Oké?

 

Milyen a bőrtípusod?

Ha száraz a bőröd, akkor keress olajosabb alapozókat a folyékony alapozók között.
Ha olajos, zsíros a bőröd, akkor keress inkább por alapozót, vagy ha ezeknek nem vagy megelégedve a fedésével, akkor inkább válaszd egy mousse-t.
Normál bőrnél bármelyiket választhatod.
Kevert bőrnél a nagyobb terület alapján válassz. Vagyis, hogy milyen típusú a bőröd nagyobb része.

 

Mennyire legyen erős a fedőhatása?

Ha szép a bőröd és nem kell semmi komoly gondot- pl rozacea – elfedni, akkor elég lehet egy second skin alapozó vagy színezett hidratáló. Ha sok a pattanásod vagy pigmentfoltos az arcod, akkor keress erősebben fedő, sűrűbb alapozókat.

 

Milyen tónusú a bőröd?

Nah ez már egy kicsit fogósabb kérdés, de azért nem lehetetlen megállapítani. Egyszerűen nézd meg a karodon mondjuk, hogy rózsaszínes, sárgás vagy olivás a bőröd tónusa. Akár mellé tehetsz egy fehér papírlapot is vagy a mostani alapozódat akár.
Ez azért lesz fontos, mert ha rózsaszínes a bőröd, akkor ne válassz sárgás alapozót – és fordítva se -, mert hiába lesz meg a tökéletes árnyalat, bizony akkor is nagyon el fog ütni a szín. Lehet ma már olyan alapozót is rendelni, ami teljesen igazodik a bőrödhöz, mindegy milyen tónusú a bőröd.
Ha valaki próbálta már és van tapasztalata, ne tartsa magában 🙂 Szívesen meghallgatom.

 

Milyen színű a bőröd?

Ez ugye attól is függ, hogy mennyire vagy lebarnulva (már, ha egyáltalán le tudsz barnulni). Ha barnulsz, akkor szükséged lesz egy téli (világos) és egy nyári (sötétebb) alapozóra. Ezeket mindig akkor vedd meg, amikor már nem passzol a régi alapozód. Ne vedd meg fél évre előre, mert addig még le is járhat.

 

 

bőrtónusok-300x213

Most jöjjön a gyakorlat.

Szóval, ott állsz a boltban és nézed az alapozókat. Azt már tudod, hogy folyékony, hab vagy por legyen. Ezzel egyből leszűkítettük a keresést, még mielőtt teszterekbe kéne nyúlni. A következő amivel szűrni tudod, hogy milyen árnyalat (sárgás, olivás vagy rózsaszínes), majd ezt követően, hogy világos vagy sötét. Innentől jön a tesztelés fázisa.

Fontos, hogy mindig csak a tesztert használd és nem kell lealapozni az egész arcot. A fedőhatást a csuklód alsó részén tudod kipróbálni. Mennyire könnyen tünteti el az ereket? Ha könnyen, akkor jól fed. Ha sokat kell belőle tenni, akkor nem jól fed. Egész egyszerűen hangzik, ugye?

Ha megvan a megfelelő fedésű márka, akkor jön a szín ellenőrzése. A legjobb persze az lenne, ha természetes napfényben tudnád kipróbálni, de hát a plázákban viszonylag ritka az ilyen. Ha mégis olyan helyen vásárolsz, ahol van napfény, akkor inkább ott nézd meg és ne a lámpafényben.

 

Na de, hol is teszteljük és mihez kell passzolnia alapozónak?

Rengeteg megoldást hallottam már, azt hiszem a kedvencem az volt, amikor valaki a felkarján, az integető izomnál nézte meg a színt. Nah ezt kérem lehet űberelni, ha valaki hallott már furcsábbat.

A helyes megoldás, amivel nem tudsz hibázni és nekem is mindig 100%-os pontosságot ad, ha a két kulcscsontod közötti kis gödröcske alatt teszteled le az alapozó színét.

Azért itt és nem az arcodon, mert az arcbőrt le fogod fedni az alapozóval. Ebből a szempontból szinte mindegy, hogy milyen a színe. Viszont a nyakadra és a dekoltázsodra nem kerül alapozó, vagyis a végeredménynek ezekkel a területekkel kell majd harmonizálnia. Az remélem mindenkinek egyértelmű, hogy a nyak, dekoltázs általában más színű, mint az arc.

A másik szempont, hogy miért itt teszteld, az az hogy itt könnyen látod magadnak a tükörben és nem takarja árnyék sem, mint mondjuk a nyakadon.
Na szóval, ha itt nem látsz eltérést a bőröd színével, akkor megvan az alapozód! 🙂

Ha nincs pont olyan szín, ami “eltűnik” rajtad, akkor addig próbálgasd, amíg a legkisebb eltérést tapasztalod és inkább világosabb legyen, mint sötétebb. A púdereknél mindjárt kitérek arra is, hogy miért.

És itt szeretnék rátérni a púderekre és fontosságukra.
A púder önmagában nem helyettesíti az alapozót! A púder feladata, hogy fixálja az arcodon az alapozót. Emellett az sem elhanyagolható elvárás, hogy felszívjon valamennyi nedvességet vagy zsírt az arcról. Másodlagos elvárás lehet, hogy legyen valamennyi fedése is, de ez már tényleg csak másodlagos. Főleg a transzparens púdereknél (ezek a bőrön színtelen púderek, tudjátok aminek a dobozban fehér a színe) nem lényeges, mert hogy nincs színük.

 

Szóval, kell-e púder és ha kell, hogyan válaszd ki?

A púder a folyékony, krémes alapozókra mindig kell! Ugyanis ez a por állagú anyag tartja fent majd az arcodon azt az alapozót, ami a bőröd hőmérsékletétől egyébként elkezdene olvadni és lecsúszni.
Hab állagú alapozóra az alapozótól függ, hogy kell-e púder vagy sem, a por alapozóra sosem kell.

A púder színe az alapozótól függ. Ha megvan a tökéletes színű alapozód, akkor menj oda a púderekhez és válassz ránézésre egy nagyon hasonló vagy azonos színűt. A nagyobb márkáknak általában megtalálod a púderét az adott alapozóhoz a polcokon.

Mi van akkor, ha nem volt tökéletes egyik alapozó színe, sem?
Megvan ugye az, amelyik a legkevésbé volt eltérő. Na most ehhez az alapozóhoz, válassz az alapozó színétől 1-2 árnyalattal sötétebb púdert, aminek van valamennyi fedése is. Ezzel vissza tudod majd húzni a világos alapozót és tökéletes lesz együtt a kettő a bőrödön.

A púdert napközben többször érdemes majd frissíteni, könnyebb lesz, mintha az alapozód jönne le.

Érdekel melyik lépés melyiket követi a tökéletes smink elkészítésekor? Olvasd el az erről szóló cikkemet!