Mi az a kontúrozás és strobing? Mi a különbség közöttük?

Szerintem a kontúrozásról már szinte mindenki hallott, de azért gyorsan ismételjük át, mi is az. A kontúrozás, amikor sötét és világos színekkel formázzuk az arcot. Biztos láttál már Te is olyan videót, ahol sötét és világos „foltok vagy csíkok” vannak feltéve az arcra és azokat dolgozzák el. Ez a kontúrozás.
Ezzel ellentétben a strobingot bár sokan használják, lehet nem is tudják, hogy épp azt csinálják.

A strobing az angol strobe szóból ered, aminek egyik jelentése a stroboszkóp (rövid megszakításokkal erős fényt adó szerkezet), másik jelentése ütemesen megvilágít. Nos ebből már sejtheted, hogy a technika maga a fényekkel kapcsolatos. És valóban. A strobing technika maga a highlighterek használatát, vagyis a fényes/ csillogó termékekkel való sminkelést, a fényekkel történő kiemelést jelenti.

norelaipix-2789_409x614

Mi tehát a különbség?

A kontúrozás is használ világos felületeket, viszont ezek mattok. Ezeket highlightoknak hívjuk, de nem highlighternek. Szép szavak ezek, tudom és mini a különbség, viszont érdemes megjegyezni.
A highlight szintén angol szó és fénypontot, világos foltot jelent.
Tehát highlight-ot képezhetem kontúrozással, matt termékkel, mint egy világos korrektor a szem alá, az orrnyeregre vagy a homlokra. És csinálhatom highlighterrel is, ebben az esetben viszont ez nem csak világos lesz, hanem szó szerint csillogó, hiszen a highlighterek fényesek, csillogóak. Ezt hívjuk strobing technikának.

Röviden összefoglalva, ha kontúrozol, akkor matt termékekkel dolgozol, ha viszont highlightert használsz, akkor strobing technikát alkalmazol.

Még több sminkes tanácsért olvass tovább és tudd meg hogyan válaszd ki a tökéletes alapozót

Fotók:

Hedzsi's Photography

Norelai Pix

MTA Fotóstúdió